באקלים עסקי המתמודד עם אי ודאויות חדשות לבקרים מחקרים בינלאומיים מאוששים את תחושת הבטן של המנהלים: העצבנות והחרדה של העובדים נמצאות במגמת עליה מדאיגה. הדבר העלה למודעות את אחד האלמנטים המהותיים ביותר עבור העובדים – תחושת המשמעות בעבודה, אשר נמצאה כמקדמת מוטיבציה, נאמנות, חוסן ותפוקה
נדרשת לפיכך גישה חדשה לשימור עובדים ולדאגה לרווחתם - הדרך לעשות זאת היא להחליף דיסקט ולהבין שיותר מכל דבר אחר העובדים מחפשים משמעות בעבודה.
לא משנה מה תביא יתרת 2022, דבר אחד ברור לגבי הסביבה הנוכחית שלנו: הוודאות היחידה היא חוסר הוודאות.
בשוק העבודה התזזיתי של ימינו, הנע לכיוון תפקידים עתירי ידע מחד ומתאפיין בדילוגי עובדים בין חברות מאידך, גיוס ושימור עובדים הפכו להיות משימות קריטיות עבור כל ארגון.
התקופה הנוכחית, המתאפיינת בקיצוצים ובחוסר יציבות, פוגעת במידה רבה בתחושת היציבות וה- well being (רווחה נפשית) של העובדים, מה שעלול להשתקף בתפקודם ובמוטיבציה שלהם.
מחקרים בינלאומיים מאוששים הנחה זו ומגלים כי העצבנות והחרדה של העובדים נמצאים במגמת עלייה בזמנים לא וודאיים אלה; במחקר של ענקית התכנה הבינלאומית Cornerstone OnDemand, שנערך לאחרונה בקרב 1,000 עובדים ו-500 מנהלים בכירים ומנהלי משאבי אנוש מרחבי העולם, נמצא כי כמעט מחצית מהעובדים (47%) מודאגים מכך שהתפקיד שלהם ישתנה באופן משמעותי בשנים הקרובות ושיעור משמעותי חושש גם לעצם יציבותם בחברה. הדבר נכון שבעתיים בשוק הישראלי הסוער של השנים האחרונות, מה שעלול להוביל לשיעורי חרדה ועצבנות גבוהים אף יותר בקרב עובדים, ובעקבותיהם לפגיעה במידת המעורבות, המוטיבציה, התפוקה והנאמנות שלהם.
הדבר מזמן אתגר ממשי למנהלים, כך טוענת איילת גביש, שותפה בפירמת רואי החשבון הגלובלית PWC ומובילת צוות המייעץ לסטארט-אפים בנושאי משאבי אנוש, שסיפרה לאחרונה בכתבה בדה-מרקר כי "המשימה של מחלקת משאבי אנוש כעת היא לשמר עובדים, בוודאי בחברות שהיו בהן פיטורין". לטענתה, "נושא שימור העובדים נהיה קריטי במיוחד בתקופה כזאת, כשהשכר מצטנן, וגם פינוקים אחרים נתפסים כעת כראוותניים ולא מתאימים לתקופה של הידוק חגורות".
מציאת משמעות בעבודה – כחיסון להתערערות הנאמנות ותרופה לשיפור החוסן הנפשי והתפקוד.
גם עדי אלטשולר, מהיזמיות החברתיות המובילות בישראל, טוענת כי חברות אינן מבינות כי מעבר להטבות ופינוקים "מה שהעובדים רוצים באמת זה משמעות ושייכות" (הארץ, 21.4.22).
ואכן, נושא מציאת המשמעות והערך בעבודה נמצא כבעל השפעה דרמטית על תחושת ה-well-being ועל שביעות הרצון של העובדים. דניאל גולמן, מחבר רב המכר אינטליגנציה רגשית, שמאחוריו עשרות שנות מחקר, טוען במחקרו האחרון כי תחושת משמעות בחיים ובעבודה קשורה למגוון של מדדים גופניים ופסיכולוגיים חיוביים. ההשפעה העיקרית של תחושת המשמעות בעבודה היא בהעלאת רמת התפקוד ורמת החוסן הפסיכולוגי, באופן המגן מפני שחיקה ומאפשר לעובדים לבסס נרטיב כולל שיכול לעזור להם להבין את תפקידיהם, להעריך אנשים ומצבים ולהתמיד באתגרים על ידי שמירה על אוריינטציה למה שחשוב עבורם.
שורת מחקרים בינלאומיים מראה זאת:
כאשר שאלו עובדים מה הכי חשוב להם בעבודה, הדבר הראשון ברשימה בדרך כלל הוא מן הסתם השכר. אבל מגמה מובהקת מצביעה על כך שהשני ברשימה, קרוב מאד לשכר, הוא רצונם של העובדים שלעבודתם תהיה משמעות. הסדר מתחלף כשמדובר בעובדים הצעירים של דור ה- Z: בסקר של אתר המשרות Monster נמצא כי 70% ממחפשי העבודה הצעירים דירגו את תחושת המשמעות בעבודה כחשובה יותר מהשכר!
אך גם בקרב אוכלוסיית העובדים הכללית יש חשיבות ניכרת לנושא המשמעות - סקר של McKinsey & Company בשנת 2020 הראה ש-82% מהעובדים מאמינים שחשוב שלחברה שלהם יש מטרה, רצוי כזאת שתורמת לחברה. מחקר נוסף של מקינזי משנת 2022 הראה ש-70% מהעובדים אומרים שתחושת המטרה האישית שלהם מוגדרת על ידי העבודה שלהם, וכשהעבודה הזו מרגישה משמעותית, הם מתפקדים טוב יותר, מרגישים הרבה יותר מחויבים והסבירות שלהם לחפש עבודה חליפית פוחתת במידה משמעותית.
מציאת משמעות בעבודה היא לא רק דרך להסתדר בזמנים קשים או הימנעות משחיקה של עובדים - חשוב לוודא שלעובדים יש מוטיבציה לחדש, ליצור ולהניע את העסק קדימה. למרות שהדבר הופך להיות קריטי בזמנים אלו, הרי שזה לא רק טרנד - מציאת משמעות בעבודה היא קריטית להצלחת החברה ולרווחת העובדים.
אבל איך בעצם נראית ה"משמעות" הזו בפועל?
ממצאים מצביעים על כך ש"משמעות בעבודה" נתפסת כיצירה וקידום של תחושת מטרה וחיבור בין העבודה היומיומית של העובד למשימה הרחבה יותר של הארגון - לחזון שלו ולערכיו, זאת בהתאמה למצב הנוכחי. חשוב לפיכך שלעובדים ולמנהלים תהיה מטרה ברורה של הארגון, שכן היא מרכזית בחיבור אנשים למשימה.
עם זאת אין זה הכרחי שלארגון או לחברה תהיה מטרה או חזון נעלים בכדי שלעובדים יחושו משמעות בעבודתם. מחקרי האישיים ומחקרים בתחום מצאו שכשם שטען ויקטור פרנקל, אבי תנועת המשמעות - המרכיב המשמעותי ביותר לתחושת משמעות הוא המידה בה העובדים מאמינים שעבודתם היא חשובה – שיש לה השפעה על מישהו אחר.
כדי לקדם תחושה זו מנהלי משאבי אנוש יכולים להשקיע בסיוע לעובדים שלהם להרגיש שיש להם תרומה ייחודית לצוות, למחלקה ולארגון, ובמקביל לפעול בדרכים שונות לחיזוק תחושת השייכות ליחידות אלו.
לא רק שהאסטרטגיה הזו עוזרת להגביר את מורל העובדים, זה גם מהלך עסקי חכם; כאשר עובדים מרגישים שהם זוכים לתמיכה ולהערכה על פועלם בעבודה, סביר יותר שהם ינצלו את מערך המיומנויות שלהם, ישתפו פעולה עם אחרים ויממשו את מלוא הפוטנציאל שלהם. לכך יש אפקט שיוצר תנופה לתוצאות הארגוניות ומשפיע לא רק על העובדים הקיימים אלא גם על משיכתם של עובדים פוטנציאליים.
לסיכום, ניתן להצביע על כך שכיום יותר מתמיד, בעיקר לאחר הקורונה, אנשים נוטים להעריך מחדש את חייהם ועבודתם, ורבים מצפים כעת שעבודתם תהווה מקור משמעותי של מטרה בחייהם. המעסיקים – מעוניינים בכך או לא - יצטרכו לעזור לענות על הצורך הזה, או להיות מוכנים לאבד כישרונות לחברות שכן. החדשות הטובות הן שהירתמות הארגון לחיזוק תחושת המשמעות של העובדים תתרום לא רק לרווחת האישית אלא גם לביצועי החברה.
עת שהחלק הקטן שלהם בארגון גדול יותר מוביל למשהו קצת יותר שווה".
כל הזכויות שמורות לדיגיטל מטאדור בניית אתרים