"אפשר ליטול מאיתנו כמעט הכול, חוץ מדבר אחד: את החופש להחליט כיצד להגיב למצבי החיים שלנו. אנו אדונים לגורלנו ולא קורבנותיו" (ויקטור פרנקל)
התקופה הנוכחית, של מלחמה וכאוס בטחוני, שלטוני, כלכלי וחברתי, היא מהמאתגרות ביותר שידענו, ומובילה לתחושות של חוסר ביטחון, חרדה וריקנות.
העולם המוכר והידוע התהפך והתנפץ ויחד עם תחושת היציבות אנשים רבים איבדו גם את תחושת המשמעות שהיתה להם – הן בחיים והן בעבודה. לרבים הכל נראה חסר פשר וחסר טעם, מה שמותיר אותם בתחושת ריקנות וחוסר תכלית.
יתירה על כך – התחושה הרווחת היא של חוסר אונים, של ברגים קטנים או ניצבים בתוך סערת הדרמה הגדולה שהתרגשה עלינו. הדבר נכון הן ברמה הכללית והן בשוק העבודה, שהפך כאוטי מאי פעם לאור שלל האתגרים הנובעים מהמלחמה ומהמצב המדיני והכלכלי בעקבותיה.
אך דווקא עכשיו עלינו להזכיר לעצמנו, כפי שאומרת מומחית המשמעות ד"ר תמי יגורי, כי אנחנו הגיבורים הראשיים של חיינו, ולנסות למצוא מחדש את המשמעות שלנו בחיים ובעבודה.
מציאת המשמעות הופכת להיות חיונית במיוחד בתקופות של כאוס וחוסר ודאות, שכן היא מאפשרת להתמודד עם הקשיים, להסתגל לשינויים ולפעול למען עתיד טוב יותר. יש מספר רב של סיפורים מעוררי השראה של אנשים שגילו משמעות בזמנים האפלים ביותר כולל בזמן מלחמה. דוגמה בולטת היא זו של הפילוסוף היהודי וניצול השואה ויקטור פרנקל, אשר הדגיש את החשיבות של מציאת המשמעות בחיים, והוסיף לאימרתו המפורסמת של ניטשה כי "מי שיש לו מה שלמענו יחיה יוכל לשאת כמעט כל איך", בכך שאמר כי אל מול הסבל, אנשים יכולים למצוא משמעות ותכלית בחיים על ידי בחירת הגישה והתגובה שלהם לאתגרים שהם נתקלים בהם.
להלן היבטים מרכזיים המדגישים את החשיבות של מציאת משמעות בנסיבות כאלו:
משמעות מייצרת חוסן נפשי ומשפרת את הרווחה הנפשית:
המשמעות מספקת מסגרת לאנשים להבין מצבים כאוטיים. היא פועלת כמקור לחוסן, ועוזרת לאנשים לנווט ולהתמודד עם אתגרים מתוך תחושת מטרה וכיוון, מה שנותן להם תחושת סיפוק ומפחית את ההשפעה השלילית של מתח וחרדה בתקופות של חוסר ודאות.
דניאל גולמן, מחבר רב המכר אינטליגנציה רגשית, שמאחוריו עשרות שנות מחקר, טוען במחקרו האחרון כי תחושת משמעות בחיים ובעבודה קשורה למגוון של מדדים גופניים ופסיכולוגיים חיוביים. ההשפעה העיקרית של תחושת המשמעות בעבודה היא בהעלאת רמת התפקוד ורמת החוסן הפסיכולוגי, באופן המגן מפני שחיקה ומאפשר לעובדים לבסס נרטיב כולל שיכול לעזור להם להבין את תפקידיהם, להעריך אנשים ומצבים ולהתמיד באתגרים על ידי שמירה על אוריינטציה למה שחשוב עבורם.
משמעות מגבירה את תחושת המוטיבציה והמעורבות:
כאשר אנשים מבינים את המטרה הרחבה יותר מאחורי מעשיהם – במיוחד בעבודה, יש סיכוי גבוה יותר שהם יישארו מחויבים אליה אפילו בנסיבות מאתגרות. המשמעות פועלת ככוח מניע – היא מעוררת השראה, מעודדת אנשים להתמיד ולתרום באופן חיובי, ומטפחת תחושת הישג.
משמעות מייצרת תחושה של שליטה:
כאוס יכול לעורר תחושות של חוסר אונים וחוסר שליטה. מציאת משמעות מספקת תחושת סוכנות (יכולת האדם להשפיע על תפקודו ועל מהלך האירועים בחייו על בסיס ההתנהגויות והפעולות שהוא עושה(, המאפשרת לאנשים להתמקד בהיבטים בחייהם ובעבודתם שהם יכולים להשפיע ולתרום להם ולקבל החלטות מושכלות במצבים מאתגרים.
משמעות משותפת מייצרת לכידות חברתית:
מציאת משמעות קולקטיבית עוזרת לאנשים להתחבר לאחרים החולקים ערכים דומים, מה שמוביל ליצירת רשת תומכת בזמנים מאתגרים. משמעות וערכים משותפים תורמים ליצירת קשרים חברתיים חזקים – הן בחברה והן במקומות העבודה. בתקופות של אי ודאות, הבנה קולקטיבית של מטרה יכולה לטפח סולידריות ושיתוף פעולה ולקדם תחושת קהילה.
משמעות מעודדת יכולת הסתגלות וחדשנות:
לנוכח חוסר הוודאות, אנשים שמוצאים מטרה בחייהם ובעבודתם נוטים יותר להסתגל, לחשוב בצורה יצירתית ולמצוא פתרונות חדשים לבעיות. המשמעות יכולה להיות זרז לחדשנות, ולעודד אנשים לחקור אפשרויות וגישות חדשות.
תחושת משמעות מגבירה פרודוקטיביות:
במאמר שפרסמו McKinsey and Company הם סוקרים מחקר שביצעו, בו נמצא קשר ישיר בין ביצועים בעבודה למידה שבה לעובדים היתה תחושת משמעות בעבודתם, ומתווים אסטרטגיות מפתח לשיתוף נרטיבים מתאימים במקום העבודה, מתן אוטונומיה לעובדים ושימוש בתגמולים רלוונטיים ומשמעותיים.
לסיכום, מציאת משמעות בחיים ובעבודה בתקופות של כאוס וחוסר ודאות היא אסטרטגיה חשובה ומעצימה לרווחה אישית וקולקטיבית. היא משמשת מקור לכוח, לחוסן ולתקווה ומאפשרת לאנשים להתמודד טוב יותר עם קשיים, לבנות קשרים משמעותיים וליצור שינוי חיובי בעולם גם בתוך מציאות מאתגרת במיוחד.
כל הזכויות שמורות לדיגיטל מטאדור בניית אתרים